2010. január 31., vasárnap

Vámpíros kezdetek

Rövid ismertető

Neve: vámpír, vérszívó, vérszopó, hidegek, éji lidérc, véristen, meg amit a szüleitől kapott
Élelme: vér.. változó, hogy emberi, vámpíri, vagy állati, mást is képes megenni, de azok nem csillapítják az éhségét (van ahol igen)
Élőhely: habár a világ majd összes népének születtek mondái e különleges természetfeletti hatalommal bíró lényekről, mégis a tengerentúli illetve Britt-szigetek népei építettek a legendára jól jövedelmező iparágat (könyvek, filmek), melynek alapja a hazánktól elszakított Erdély (mai Románia), sok történetben Anglia, illetve az esős, ritkán napsütéses helyek (Forks, New Orleans és San Francisco /igaz kivételek, de a vudu és a természetfeletti mágia meleg ágyai/, Los Angeles, Caldwell)
Alvóhely: ágy, koporsó, kripták, vagy egyáltalán nem alszanak
Szaporodás: harapással, később harapással és véritatással, majd újra csak szimpla harapással mérgen keresztül, illetve ritka esetekben, vagy éppen eleve így kialakítva, úgy ahogy az emberek, érdekesség, hogy a szex mégis a megszokott módon zajlik náluk, ritka, hogy a harapások felváltanák a szexuális aktust, habár az is az örömszerzés részévé válhat
Szexuális és élettársi partnerek: fajtárs, jellemző több nejűség eleinte, majd idővel csak egy fixpár hosszú időre (örökre??), de ahhoz nagyon ragaszkodó, illetve emberek, Drakula férfi voltából fakadóan gyakori a férfi vámpír alak, de nagyon ritka a homoszexualitás
Napszak: bármilyen elvetemült torzítása is jelenjen meg az ősi legendának, a vámpírok valahogy az éjsötét rejtelmekhez tartoznak
Gonoszság és jóság mérce: a modern világ kialakulásával az ördöggel lepaktált full gonosz Drakulából egy hősszerelmes alak bontakozik ki, ami valljuk be: dögös, titokzatos, szenvedélyes, bőr rucikban járkáló, művészi és tudományos háttérrel megáldott, gazdag rossz fiú, aki persze (a végén mindig kiderül) a szerelméért küzdve került átok alá, ill. a jóért küzd = minden női szív álma. Mára a vámpír ellenesség és horrorisztikus világ egy óriási tini vámpír funclubra váltott át, tehát a mérce egyértelműen a jóság felé tendál, de a gonoszság apró szikrája még ott lakik bennük.
Különös képességek: extra gyorsaság, erősség, gyors regenerálódás, ritkán dobogó szív mégis örök élet, örökifjúság (már ahol), vért iszik, mégse jár WC-re (már ahol), emlékek elszívása, megbabonázás, hegyes metsző fog (néhol visszahúzódik), szuper reflexek, sötétben látás, repülés (??? rövid távon, vagy denevér alakban), változó írisz szín (piros, fekete, arany, kék, zöld, barna) illetve fikciótól függően lásd lentebbiek
Elvárható élettartam: halhatatlan
Ha mégis meg akarnád ölni: ki szerint, mi a hatásos? lefejezés, feldarabolás és égetés (ez tűnik talán a leghatásosabbnak), karóval szíven szúrás (kérdés, milyen fából.. legyen nyírfa a biztonság kedvéért), napfényre kirakás (nem biztos, hogy allergiásak rá), éheztetés (ha ember vagy, ez az elvonókúra nem túl célra vezető), öld meg a párját (lehet, hogy kicsit morci lesz, és öngyilkos akar lenni a mély depresszió miatt, viszont lehet hogy te se éled túl), törd össze a lelkét magában foglaló kristálygömböt (lehet hogy ez nem fogja meghatni...), vedd el a koporsóját (már ha egyáltalán van neki???, narkolepsziás sokott fog kapni pár nap múlva az alvás hiánytól és talán akkor kinyírhatod), öntsd le szentelt vízzel (vagy kiröhög, és megszagolva kijelenti, hogy ez büdös, vagy füstölögve ő fog bűzleni, közben te elszaladhatsz egy gyufáért), nyomj hozzá egy keresztet (vagy már van neki is egy a nyakába és köszöni szépen, vagy megégeted, és morci lesz rád, de jó esetben el tudsz futni gyufáért), etesd meg foghagymával (jó esetben megijed tőle, rossz esetben büdös lesz a szája amikor megharap).

Eredet: (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1mp%C3%ADr)

"Ha a történeti múltat tekintjük, a vámpírokat már az ókori görögök is ismerték, ők emberszerű démonokban hittek, akik a vérünket szívják és betegségeket terjesztenek. Empusának hívták azt a vérivó nőstény dögöt, ami az ókori görög színművekben kísértett. A lamia vagy brukolakhosz, így hívták az ókori görögök az általunk ma ismert vámpírt. A mítosz szerint a vámpír mindig udvariasan kopogtat a ház ajtaján, ezért a görögöknél elterjedt szokás volt, hogy az udvarias, egyszeri kopogtatásra nem nyitnak ajtót. A régi Asszíriában az ekimmu volt ismert. Ez életében ember volt, de ha valaki a halála után felelőtlenül nem temette el rendesen, akkor ekimmu lett belőle. Ennek következményeként aztán eléggé szomjas és éhes lett, és a továbbiakban vérszívóként "élt". A vámpír alakja erősen összekötődik a vér motívumával, tekintve, hogy a vámpír (már) halott és fél-létének fenntartásához vérre, ergo életre van szüksége az életben maradáshoz. A kereszténység felbukkanásával a vámpír alakja még szorosabban összekötődött az ördöggel és a gonosszal és a népi motívumokba bekerült elűzésének keresztényi jellege is. Egyes források szerint az első vámpír Káin volt, Ádám és Éva elsőszülött fia. Miután Káin megölte öccsét, Ábelt, Isten örök kárhozatra ítélte. Káin megkóstolta öccse vérét, ezért csak véren élt, így vált vámpírrá."

Más feltevés szerint a legenda egy jómódú erdélyi vajdához kapcsolódik, aki elvesztette menyasszonyát és bánatában lefogyott, keveset járt ki nappal, éjszaka pedig a temetőbe járt menyasszonyához. A hőn szeretett nő elvesztése után kerülte a templomot és megtagadta a vallást. A holtak feltámadása és vérszívás már csak járulékos mese.

********************************************************

Kapcsolódó fikciók, amit ajánlok (Vigyázz sokszor Spoiler!!!):


Nos, kezdjük szerintem a legrégebbi történettel, Bram Stoker Drakula gróf válogatott rémtetteinél. A történet még mindenféle Hollywood-i fűszertől mentes, csak a színtiszta legenda, mégis izgalmas. Spéci reneszánsz regényé tette az író művét, azzal hogy Goethe-hez hasonlóan naplóbejegyzéseket, leveleket használt fel a cselekmény leírásában. Akárcsak John William Polidori 1816, úgy Stoker is az erdélyi legendát vette alapul.
A sötét grófot ügyvédje látogatja meg, akiről éjjeli útjai során kiderül, hogy a falon mászik, képes megbabonázni az embereket, emberi vért szív csuklón illetve nyakon keresztül és van egy egész háremje, akik szexre és vérre éhezve támadják meg a kastélyban tébolygó ügyvédet. Áldozatait habár nem öli meg, de gyakorta társakat gyárt. Természetesen az egyetlen megoldás a fejlevágás illetve ha karót szúrnak a gróf szívébe. A rettenetes gróf halálával köddé és porrá válik. A legenda felöleli a Dél-Amerikában honos denevérfaj: vámpír-denevér körül kialakult hiedelmet is, miszerint Drakula képes volt denevérré változni. A koporsóban alvás, a szentelt vízzel locsolás és foghagyma ártalom itt még elenyészve, de megjelenik. Természetesen sok az esős és éjszakai jelenet, mivel Drakula nappal nem mutatkozik (mert alszik). Izgalmas és segít megismerni a legendát, ha teljesen jártasak szeretnénk lenni a témában.

Eredeti Drakula:

(Forrásom: http://hu.wikipedia.org/wiki/Drakula)
"Magyarország több királya Havasföld fejedelmi családjának Dél-Erdélyben tetemes birtokokat adományozott, hogy szükség esetén ott menedéket leljenek. Luxemburgi Zsigmond Magyarország királya és a Német-Római Birodalom császára 1431-ben II. Vladot (Vlad Dracul)
a Havasalföldi Vajdaság uralmába helyezte. Ekkor egyúttal a Sárkány rend lovagjává is avatta, így „Dracul” mellékneve a rendszeresen viselt jelvényre utalhatott. Más feltételezések szerint II. Vlad kegyetlen ember lehetett, ezért adták neki oláh alattvalói a Dracul gúnynevet – e román szó jelentése a " sárkány" mellett "ördög".
A törökök elleni számos csatában győztes Hunyadi János, Magyarország kormányzója röviddel 1456-ban bekövetkezett halála előtt Havasalföld vajdai székébe segítette Vlad Dracul fiát, a későbbi III. Vladot. Ez az ember vált ismertté, mint „Karóbahúzó Vlad”, s végül mint „Drakula gróf”. Kegyetlenségben bizonyára vetekedett Néróval és Rettenetes Ivánnal, és atyjához hasonlóan – török segítséggel vagy anélkül – azon zavaros időkben vadul be-betört Erdélybe. 1462-ben II. Mohamed török szultán hatalmas sereggel kelt hadra, hogy Karóbahúzó Vladot elpusztítsa. Vlad a jól megerősített dél-erdélyi Brassóba menekült, éppen oda, ahol maga is, atyja is leírhatatlan kegyetlenségeket követett el. Mivel Magyarország királya, Hunyadi Mátyás Buda várában bebörtönözte. A trónját vesztett Drakula ott raboskodott 12 évig. 1476-ban kiszabadult és visszakerült havasalföldi trónjára, de három hónap múlva a saját alattvalói megölték. Karóbahúzó Vlad részéről új cselszövést gyanított, elfogatta és Buda várában bebörtönözte. A trónját vesztett Drakula ott raboskodott 12 évig. 1476-ban kiszabadult és visszakerült havasalföldi trónjára, de három hónap múlva a saját alattvalói megölték."

A regényre épülő klasszikusnak számító Nosferatu, 1922-es német rendezésű néma film a fekete-fehér korszak rémisztő alakja, aki velejéig gonosz és romlott. Az antihős figura később kezd kialakulni, hiszen itt még semennyire nem vonzó és még kevésbé szánnivaló a vámpír alak. Azoknak ajánlanám, akik ki vannak éhezve egy régi néma horrora, vagy csak egy igazi klasszikust akarnak megnézni a hétvégén. Továbbá azoknak, akik lustábbak elolvasni az eredeti történetet könyvalakban. (Klikk a képre és láthatod YouTube-on az egész filmet!)

"Murnau egy sok száz éves legendát, a Kárpátok vérszívó vámpírjának, Dracula grófnak a történetét meséli el, mintákat adva a filmtörténet számos későbbi vámpírfilmjének ábrázolási megoldásaihoz. A rendező a címet azért változtatta meg, mert az író örökösei perrel fenyegették. A kész film épphogy elkerülte a megsemmisítő bírói végzést. A szereplők nevén kívül alig változtattak az eredeti regényen." (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nosferatu)

************************************************************************

Anne Rice vámpír krónikái még híven tükrözik a legendás vámpírok életét: koporsóban alszanak, emberi véren élnek és gyakran ölnek is érte, éjszaka járhatnak csak ki, hisz a napfény megölné őket, akárcsak a lefejezés és a tűzzel elégetés, habár utóbbi Lestatot se hatotta meg, sőt a kivéreztetés sem, a női vámpírok gyakoribb megjelenésével és a "kajával-való-játék" erotikus és romantikus vonulattal fűszerezi a történeteket:

1. Interjú a vámpírral - Interview With The Vampire (1976)

A könyv:
"Mindenkit érdekelnek a vámpírok. Évszázadok óta foglalkoztatják a képzeletet, hátborzongató történetek hősei, elkárhozott, démoni teremtmények, az éjszaka gyönyörű vadászai, akik embervérrel éhezve lesnek gyanútlan áldozataikra. Ezek a mesék olyannyira lenyűgözőek, hogy egyesek szinte már megszállottan rajonganak értük. Talán ezek a gondolatok jutnak eszébe annak az ifjú újságírónak, aki egy nap különös felkérést kap: valaki, aki azt állítja magáról, hogy vámpír, szeretne interjút adni neki. Ám bármire is számít, egy különc pozőr helyett valódi démont talál. A döbbent riporter szeme előtt megelevenednek a mesék, életre kelnek a legendák, s míg a különös korszakokon átívelő történet kibontakozik, megismerhetjük egy szörnyeteg emberi lelkét, vágyait, ösztöneit, évszázados kutatását igazságok és válaszok után, s megtudhatjuk, hogy az egyetlen dolog, ami enyhítheti az örök élet kínját, a szerelem."
(Forrás: Alexandra

A film: "A halhatatlanok köztünk járnak. Korunk öt legnépszerűbb férfiszínésze, élükön Tom Cruise-zal, Brad Pitt-tel valamint Antonio Banderasszal az Anne Rice bestseller regényéből készült filmben éppen olyan, mint a film, melyben játszik: csodálatos, hátborzongató, romantikus. Louis, az arisztokratikus, szomorú tekintetű vámpír megjelenik egy fiatal riporternél, hogy a lehető leghitelesebb forrásként beszámoljon neki a vámpírok életének minden részletéről. Története 200 évvel korábban kezdődik: a vámpír Lestat végtelenül gonosz, ám ellenállhatatlan egyénisége rabul ejti a fiatal és gazdag Louist. A különös mámor vonzásában a fiú az elátkozottak sorsát, a halhatatlanságot választja: átalakul vámpírrá. Ettől kezdve élete folyamatos szenvedéssé válik: ahhoz, hogy éljen, ölnie kell." (Forrás: Port.hu)
A szemet gyönyörködtetető Brad Pitt és mondhatni még Tom Crusie is kitesz magáért. Nem túl sok a trancsis jelenet, mint inkább a vámpírok lelkivilágát mutatja meg az egyszerű halandóknak. Átélhetjük Luissal és Claudiával a különböző emberi korokban, hogyan is élnénk át a vámpírrá válást és miért nem olyan csodálatos ez az "élet". (1994. Neil Jordan rendezésével, klikk a képre és láthatod a film bemutatót!!!)

2. The Vampire Lestat - Lestat, a vámpír (1985)

"Lestat érzéketlen, gonosz és méltatlan a vámpírok halhatatlanságára legalábbis
ilyennek mutatja be társa, Louis az Interjú a vámpírral c. regényében. Nem lehet, hogy a kegyetlenség csak álarc, mely mögött őrizni való titkok rejtőznek? Az interjú a vámpírral folytatása fellebbenti a fátylat a vámpírok őstörténetéről, miközben belemerülhetünk az ősi egyiptomi és kelta misztériumokba, és pillantást vethetünk a nagy francia forradalom világára egy vámpír szemével." (Forrás: Könyvnet.hu)




3. A kárhozottak királynője - The Queen of Damned

A könyv: "Minden vámpírok ősanyja felébred hatezer éves álmából - isteni hatalomra tör, hogy „megmentse" az emberi fajt. De először szembe kell szállnia Lestattal, a nagy hatalmú vámpírral, akinek mélységes elkötelezettsége az élők mellett fenyegeti minden kárhozott létezését. „Anne Rice friss és széles ívű fantáziája megváltoztatja mindazt, amit eddig a vámpírokról képzeltünk" -New York Times Book Review"



A film: " Lestat (Stuart Townsend), a nyughatatlan vámpír feléled több évszázados álmából. A XXI. században a rockzene világában találja meg érvényesülése útját. A hirtelen feltörő rocksztárt világszerte ünneplik. Ébredésének hírére megjelennek az ellenségek is. Közülük is a legnagyobb, a vámpírok királynője, Akasha (Aaliyah), aki minden áron meg akarja szerezni magának Lestat szerelmét és vérét." (Forrás: Port.hu, klikk a képre és meglátod a bemutatót!!!) Mondhatni ez az Interjú a vámpírral című film elő filmje, tehát ahhoz megértsük Lestat, miért is olyan, amilyen, mindenképpen meg kell néznünk Michael Rymer 2002-es filmjét A kárhozottak királynőjét. Nemcsak Lestat vámpírrá válást, de ugyanúgy mint Luis vámpír létének fordulataira is fény derül ebben a részben. A film magában foglal két könyvet is az Anne Rice vámpírkrónikákból, még pedig a Lestat, a vámpír és A kárhozottak királynőjét. A főszereplő srác, Stuart Townsend szerintem kitűnő választás volt. A vámpír erotika itt már egészen a tetőfokára hág. A vámpírizmus kezd a kifakult, dögös, véreres tekintetű fiatal rosszfiúk és gyönyörű vámpír nők felé tendálni, azaz a XX. századi vámpír felfogás felé, habár a legendás képességek, és gyengeségek (napfény, vér, koporsó) nem múlnak. A tökéletes egyvelege a legendás és a modern vámpír alaknak.


4. A testtolvaj meséje - The Tale Of The Body Thief (1992)

"Vámpírhős, rocksztár, embertömegek csábítója, kísértő szellem... Lestat valóban rendkívüli a halhatatlanok között! Mégsem boldog, lángoló vére tovább űzi, szeretne visszaváltozni halandóvá, hogy halálon túli léte újra értelmet nyerjen. Ez a vágy űzi céltalan bolyongásaiban, Amszterdamtól az amazóniai őserdőkig, míg végül találkozik az egyetlen lénnyel, a minden ördögnél gonoszabb Testtolvajjal, aki valóra váltja kívánságát. De miután Lestat lemond vámpírtestéről, tudomásul kell vennie azt, amit rég elfelejtett: a halandó ember sebezhetőségét és gyarlóságát... Újra üldözőbe kell vennie a rejtélyes Testtolvajt, hogy visszaszerezze ellopott testét, hogy újra elfoglalja helyét minden vámpírok leghatalmasabbjaként..." (Forrás: http://www.beholder.hu/?m=bolt&cikk=6260)


5. Memnoch, a Sátán - Memnoch The Devil (1995)

"A könyv elég hosszú és tömény... nagyon sok benne a leíró rész, az elmélkedés a kereszténységről, a vallásról. Ez a könyv más mint az eddigiek, pl. messze áll a Testtolvaj akciódús, fordulatos történetéről.
Viszont fontos dolgok történnek Lestattal...de a könyv végén pár szomorú és elkeserítő esemény is bekövetkezik.
Lestatot elkezdi kísérteni egy furcsa vki, aki később kiderül maga a sátán. Memnoch pedig a segédjének akarja Lestatot, megmutatja neki a teremtést, a mennyországot és a poklot. De Anne pokolszemlélelte más mint a megszokott...
Végül Lestat egy ereklyével tér vissza a földi világba, amit új halandó "szerelme", Dora elvisz, hogy bizonyítsa Isten létezését..." (Forrás: http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=23836&a_id=364314&h_id=71461)


6. Armand, a vámpír - The Vampire Armand (1998)

"Armand, az ősöreg élőhalott, aki eddig csak mellékszereplője volt a Vámpírkrónikáknak, belép a rivaldafénybe, és elmeséli életét, hogy miként lett ikonfestő novíciusból reneszánsz vámpír, majd a Sátán hitét vesztett misszionáriusa a párizsi temetőkben, végül a Vámpírszínház igazgatója, majd a huszadik században misztikus és hitetlen hitvalló, két halandó gyermek szerelmese, akikkel elölről kezdődik a Velencében félbeszakadt, ötszáz éves történet..." (Forrás: http://www.beholder.hu/?m=bolt&cikk=9054)
Az Interjú a vámpírral című filmből jól ismert Antonio Banderas karakter, azaz a szexis öreg vámpír különálló története.


7. Merrick - Merrick (2000)

"Armand vámpír története azzal az idegborzoló pillanattal ér véget, amikor Lestat feltámad halottaiból, és újra New Orleans utcáit járja Anne Rice felejthetetlen halhatatlanjaival. Lestat tehát él, de visszavonult a zene és az emlékezés világába. A Vámpírkrónikák e káprázatos új kötetében Lestat karizmatikus barátja és kortársa, Louis de Pointe du Lac lép elő a rivaldafénybe, akit szakadatlanul kísért az imádott és elveszített Claudia, a gyermekvámpír emléke. David Talbotnak, a titokzatos Talamasca hajdani rendfőnökének támogatásával Louis a híres Mayfair klán szegény rokonához, a gyönyörű, mulatt Merrickhez folyamodik segítségért. Merricknek, hogy megóvhassa Louis ép eszét, fekete mágiával kell megidéznie Claudia szellemét. Ám vannak más szellemek is, akik nem nyughatnak, és a vér, a vudu, a rettegés és az erőszak a szakadék szélére sodorja Merricket..." (Forrás: http://book.hu/konyv/6460/Merrick-Vampirkronikak-VII.html)

8. Vér és Arany - Blood and Gold (2001)

"Mariust, a római birodalom büszke szenátorát elrabolják és átkényszerítik a vér sötét birodalmába, ahol neki kell oltalmaznia a vámpírok királynőjét és királyát, a természetfölötti fajta hatalmának letéteményeseit. Az ő szemével látjuk a pogány Róma bukását, Nagy Constantinus császár győzelmét, az Örök Város barbár kifosztását, a dögvész förtelmes utójátkát. A reneszánsz szépségében feltámadó Mariusból festő lesz, aki veszedelmes, de boldog életet él a halandók között, kitárva szívét Botticellinek a nagy festőnek, Biancának, az igéző kutizánnak, és titokzatos fiatal tanítványának, Armandnak. Ám sorsa a mi korunkban dől el, az őserdő mélyén, ahol a világ első vámpírjainál keresi az igazságot..." (Forrás: http://book.hu/konyv/6462/Ver-es-arany-Vampirkronikak-VIII.html)


9. A Blackwood - farm - The Blackwood Farm (2002)

"Lestat visszatér, mint megváltó és démon, és természetesen főszereplő a kapzsiság és a gyűlölet nemzedékeken átnyúló, családi rémdrámájában, amelyben van vérszomj és árulás, megszállottság és anyagyilkosság. Blackwood Farm pompás déli udvarházában, a louisianai sötét mocsári ciprusok között véres titkok és családi kísértetek lappanganak. A ház és a titkok örököse a fiatal, szeles és jóképű Quinn Blackwood, Lestat gyámoltja. Ám Quinnt nemcsak a múlt és a saját vágyai fenyegetik, hanem az ezeknél sokkal veszélyesebb familiáris, a lidérces doppelgänger, amely képes lenne elpusztítani őt és a többieket. Csupán a túlvilági és az evilági hatalmak -Lestat és a Mayfair-család- szövetsége óvhatja meg Quinnt önmagától és a szellemeitől, vagy mentheti meg halálra ítélt szerelmét önnön halandóságától. Anne Rice idegborzoló tehetségének legjavát adja ebben a félrevezetően jámbor című, sokkoló, kegyetlen és fülledten érzéki regényben. Vámpírok és boszorkányok, férfiak, nők és lidércek vergődnek a halál és a pusztulás, a vér és a tűz, a kegyetlenség és a végzet hálójában." (Forrás: http://www.polc.hu/konyv/blackwood_farm__vampirkronikak_ix/107229/)


10. Vérhozsánna - Blood Canticle (2003)

"Lestat visszatér, bosszúra szomjasan, és ezúttal Rowan Mayfair igézetében. Az egyszerre angyali és démoni vámpír kénytelen ölni, miközben ide-oda bolyong. Anne Rice panteonjának félistenei, csupa régi ismerős között. Julien Mayfair kínozza és kísérti a vámpírt; Rowan Mayfair, a boszorkány, aki magához hívja a szellemeket, életveszélyesen vonzónak találja Lestatot; Patsy Blackwood, a country-énekesnő, akit Quinn Blackwood ölt meg, és vetett a mocsárba; Ash Templeton, az 5000 éves táltos, akinek génjeit a Mayfairek viszik tovább. Lestat most azért harcol, hogy megmentse Patsy lelkét a földhöz kötött kísértetek sötét birodalmából, feltárja a táltosok titkát, és eldöntse, mi legyen Rowan Mayfair sorsa." (Forrás: http://www.beholder.hu/?m=bolt&cikk=14078)


Illetve az Új vámpírtörténetek Anne Rice kézjegyével:

Pandora, a vámpír - Pandora (1998)

"A Vámpírkrónikák, A Csontok Szolgálója és A Múmia világhírű írója ismét a vámpírok világába kalauzol bennünket. Új regényének főhőse Pandora, a vámpír- istennő, aki két évezred távlatából meséli el halandó, majd halhatatlan sorsát. Miközben Pandora a kelta Mariusszal, a legősibb vámpírok őrzőjével rója az évszázadokat, történelmi korok és helyszínek kaleidoszkópja tárul szemünk elé: Augustus császár Rómája, a hellenisztikus Antiokheia és a Közel-Kelet pezsgő birodalma, majd az első keresztények világa . Az élettől lüktető helyszínek jól ellenpontozzák a halhatatlanság mérhetetlen magányát, melyet a vámpíroknak újra és újra meg kell élniük, amíg az idő szele mai világunk nyüzsgésébe nem sodorja őket..." (Forrás: http://webshop.animare.hu/pandora+uj+vampirtortenetek+45405.html)


Vittorio, a vámpír - Vittorio The Vampire (1999)

"Egy vámpír Itália aranykorában... A tizenhat éves Vittorio, aki egyetlen túlélője annak a brutális és érthetetlen mészárlásnak, amely apja toszkánai várkastélyának összes lakóját kiirtotta, bosszúra szomjasan menekül Cosimo de' Medici ragyogó Firenzéjébe. Bár egy titokzatos nő megmenti a haláltól, nem szabadulhat az ördögi, véres lidércnyomástól, a háború és a politikai intrikák hálójából, egy veszedelmes szerelem pedig pusztulással fenyegeti. Anne Rice egy varázslatos új alakkal ismertet meg bennünket, miközben szenvedélyes és tragikus legendát sző a kárhozott ifjú szerelméről és elveszett ártatlanságáról a szörnyűségek és műremekek, az angyalok és ördögök, a szent és profán csodák reneszánsz Itáliájában."( Forrás: http://www.libri.hu/konyv/vittorio-a-vampir.html)


*********************************************

J. R. Ward - Fekete Tőr Testvériség (The Blak Dagger Brothers) könyvsorozat az eddigi vámpírizmustól eltérő vámpír alakok jelennek meg. Habár a napfény ártalom még mindig megmaradt, egy új vámpír világot teremtett az írónő. Az erotika és romantika szálai keverednek az akcióhősöknek tűnő szereplők történetébe. Különlegessége a könyvnek, hogy ezen vámpírok nem ember véren élnek, mivel az kevesebb erőt biztosít számukra. A régi koporsós, fakarós és szenteltvizes hiedelem világot egy sokkal emberközelibb vérvilág váltotta fel, ahol a vámpír főszereplők már nem beesett arcú, sápadt kis kölykök, hanem izmoktól és férfiasságtól duzzadó hőslovagok. Az igazi vámpír erő forrása az ellenkező nem vére. Caldwell sötétjében a "jó" vámpírok küzdenek minden éjszaka ellenségükkel az alantasokkal. A könyvekben új mitológiát teremtett a vámpírok köré az Örző, a vámpírok isteni teremtő anyjának és az Omega, az alantasoknak "teremtő" apja. Az egyes kötetetek egy-egy főszereplő szerelmi- és előéletét taglalja.

1. Éjsötét szerető - Dark Lover

"Az éjszaka sötétjében halálos küzdelem folyik a vámpírok és a vadászok között. A Fekete Tőr Testvériség hat vámpírharcosa felesküdött rá, hogy megvédi a vámpírokat a rájuk törő ellenségtől. Vezetőjük, a jóképű, emberfeletti erővel bíró Wrath maradt az egyetlen tisztavérű vámpír a Földön. Szülei gyilkosait keresi, hogy végre kiegyenlítse a számlát. Küldetése során találkozik a gyönyörű Beth-szel, aki mit sem tud származásáról: nem sejti, hogy félig vámpír. Wrath-nak be kell vezetnie a lányt a halottak világába, hiszen ez az öröksége, a sorsa. Egy új érzés, a testét gyötrő nyugtalanság miatt Beth képtelen ellenállni a veszélyesen vonzó férfinak, aki éjszakánként meglátogatja, ám történetei a Testvériségről és a vérről megijesztik. A férfi érintése lángra lobbantja Beth-t, ám ez egy fenyegető, mindkettőjüket felemésztő vágy." (Forrás: http://www.libri.hu/konyv/ejsotet-szereto.html)


2. Síron túli szerető - Lover Enternal

"Rhage a Fekete Tőr Testvériség legveszélyesebb vámpírja. Nincs nála keményebb vagy gyorsabb harcos, és telhetetlenebb szerető sem. Kegyetlen átok sújtja, amelyet az Őrző szabott ki rá. Lelke sötét oldalával viaskodik, és ha egyszer alulmarad, az végzetes következményekkel jár… A gyönyörű Mary Luce Rhage védelemre szorul. Már évekkel ezelőtt elvesztette hitét a csodákban, mégis kétségbeesetten küzd annak a férfinak az oldalán, akit szeret. Az örök szerelemért. Az örök életért." (Forrás: http://www.libri.hu/konyv/siron-tuli-szereto.html)



3. Megsebzett szerető - Lover Awakend

"A New York-i Cladwell éjszakai sötétjében halálos háború folyik a vámpírok és gyilkosaik között. A harcot a hat vámpír harcosból álló csapat, a Fekete Tőr Testvériség vívja. Zsadist közülük a legveszélyesebb, a legrémisztőbb. Zsadist, akit korábban vérrabszolgaságba kényszerítettek, még mindig viseli szenvedéssel és megaláztatással teli múltja sebhelyeit. A csillapíthatatlan dühéről és sötét oldaláról hírhedt férfitól mind a vámpírok, mind az emberek rettegnek. Egyetlen társa a harag, egyetlen szenvedélye a terror - amíg meg nem ment egy csodálatos nőt..." (Forrás: http://www.libri.hu/konyv/megsebzett-szereto.html)


4. Életre keltett szerető - Lover Revealed

"A Fekete Tőr Testvériség hat vámpír harcosból álló csoport, akik a fajt védelmezik. A testvériség szövetségese most élete legnagyobb kihívásával, valamint a kor legsötétebb gonoszával kényszerül szembenézni. Butch O’Neal természeténél fogva harcos. A nehéz életutat bejárt, egykori gyilkossági nyomozó az egyetlen ember, aki valaha is bebocsátást nyert a Fekete Tőr Testvériség belső köreibe. Ő azonban egyre nagyobb szerepet akar vállalni a vámpírok világában, és az alantasok ellen folytatott harcukban. Ha nem kaphatja meg a vámpír lányt, akit szeret, akkor legalább a testvérek oldalán akar harcolni… A sors azonban megátkozza azzal az egy dologgal, amire vágyik. Amikor feláldozza magát, hogy megmentsen egy vámpírt a gyilkosoktól, a háború legsötétebb hatalmának esik áldozatául. Haldoklik, ezért a testvériség Marissát hívja segítségül, hogy visszahozza az életbe, de talán még az ő szerelme sem elég ahhoz, hogy megmentse..." (Forrás: http://www.libri.hu/konyv/eletre-keltett-szereto.html)

5. Feloldozott szerető - Lover Unbound

"A New York állambeli Caldwellben halálos harc folyik a vámpírok és gyilkosaik között… A könyörtelen Vishous pusztító átokkal kénytelen együtt élni, és azzal a rémisztő képességgel, hogy a jövőbe lát. Az apja által vezetett harcosok táborában nőtt fel, ahol sokszor bántalmazták. A testvériség tagjaként nem érdeklik az érzelmek, csupán az Alantasok Társaságával folytatott háború. Mégis egy emberi lény, Jane Whitcomb doktornő menti meg a biztos haláltól, akinek feltárja lelkét és szenvedéseit, és életében először megtapasztalja az igaz szerelmet. Sorsát azonban így sem kerülheti el, hiszen előre látta; a nőnek nincs helye az életében." (Forrás: http://bookline.hu/product/home!execute.action?type=22&_v=Ward_J_R_Feloldozott_szereto_Fekete_Tor_Testveriseg_5_&id=79227)

6. Megváltott szerető - Lover Enshired

"A Fekete Tőr Testvériség elkötelezetten hűséges tagja, Phury, feláldozta magát a faj érdekében. Elvállalta azt a szerepet, amely a testvériség vérvonalának életben tartásáért felelős. Mint a kiválasztottak Nemzője neki kell utódokat nemzenie, hogy a faj hagyományai tovább élhessenek, és hogy újabb harcosok szülessenek, akik majd folytatják a küzdelmet a vámpírok kiirtására törekvő gyilkosok ellen. A kiválasztott Cormia, a Nemző első számú feleségeként nemcsak a férfi testét, de a szívét is szeretné megszerezni magának. Csodálja a nemes kötelességet, amelyet az érzelmileg sérült férfi elvállalt. Phury azonban soha nem engedte meg magának, hogy megismerje az örömöt és a boldogságot. Miközben az Alantasok Társaságával folytatott háború egyre jobban elmérgesedik, tragédia árnyéka vetül a testvériség házára, és Phurynek döntenie kell, hogy a kötelességet vagy a szerelmet választja-e..." (Forrás: http://www.libri.hu/konyv/megvaltott-szereto.html)

- Beavatás - Az én apukám (novella) - An Insider's Guide

"J. R. Ward neve fogalom a vámpírtörténetek rajongóinak körében. Akit egyszer rabul ejtett káprázatos, rémséges, baljós és szenvedélyes világa, az odaadó híve marad. E könyv beavatás a Fekete Tőr Testvériség sötét és szenvedélyes világába... Kimaradt és cenzúrázott jelenetek... Interjú a világhírű szerzővel és a sorozat egyes főszereplőivel... Dossziék és feljegyzések... Olvasói vélemények... Rajongók és ellenségek üzenetei... Zsadist és Bella máshol nem olvasható története... Még kegyetlenebb, még szexibb, még misztikusabb."



Nemsokára nálunk is...

Lover Avenged (Megbosszult szerető)

"Caldwell, NY, has long been the battleground for the vampires and their enemies, the Lessening Society. It’s also where Rehvenge has staked out his turf as a drug lord and notorious nightclub that caters to the rich and heavily armed. His shadowy reputation is exactly why he’s approached to kill Wrath, the Blind King, and leader of the Brotherhood. Rehvenge has always kept his distance from the Brotherhood, even though his sister is married to a member. Because he’s a sympath, his identity is a deadly secret- the revelation of which will result in his banishment to a colony for sociopaths. And as plots within and outside the Brotherhood take their toll against Rehvenge, he turns to the only source of light in a darkening world- Elhena, a vampire untouched by the corruption that has its hold on him- and the only thing standing between him and eternal destruction."
(Szabad (!!!!) fordításban: "Caldwell, New York, régóta a vámpírok és ellenségeik, az alantasok harctere. Rehvenge, drogdílerként kijelölte területét és hírhedt éjszakai bárjával segít a gazdagságot és a mély szegénységet elérni. Rossz hírnevét pont Wrath, a vakkirály és a Fekete Tőr Testvériség vezetője ellen megkísérelt gyilkossága miatt kapta. Rehv mindig tartja a távolságot a Fekete Tőr Testvériségtől, még így is, hogy húga feleségül ment az egyik taghoz. Mivel ő egy manipulátor a kiléte halálosan titkos- a lelepleződése egy a szociopata manipulátorok számára fenntartott kolóniába való száműzetést vonna maga után. Terv híjján és mint kívülálló nagy áldozatot hoz Rehvenge, a sötétlő világ egyetlen fényforrásához fordul - Elhenához, egy romlástól mentes vámpírhoz - az egyetlen dologhoz, ami a férfi és az örökös pusztulás közé áll.")

******************************************************************************


Most pedig következzen a modern világ alamuszi-nyuszi szemű, hősszerelemes típusú vámpírja, aki nem fél a napfénytől, mert az nem árt neki, csak hát kicsit fénylik tőle, nem emberi vért szív, inkább állatit. Nemhogy koporsóban, de egyáltalán nem alszanak. Nem árt nekik a karó vagy a szenteltvíz, viszont a tűz, a feldarabolás annál inkább. Harapással új vámpírokat teremthetnek a mérgük segítségével, de emberrel akár szaporodhatnak normál úton is. Ősi ellenségek a vérfarkasok, a faj legfőbb feje a Volturi. Nos igen, most már rájöhetettetek, hogy Stephanie Meyer Twillight Saga-ját ajánlom nektek:

1. Alkonyat - Twilight

A könyv: "Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a "mindennapi" csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő... Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik... A szerzőről: Stephenie Meyernek már nálunk is kultusza van, noha ez az első magyarul megjelenő könyve. Alkonyat (Twilight) című regényével üstökösként robbant be az amerikai irodalmi elitbe úgy, hogy közben tinédzserek és felnőttek millióit hódította meg. Twilight - A földkerekségen mostantól az Alkonyat a szerelem napszaka!" (Forrás:http://www.libri.hu/konyv/twilight-alkonyat.html)

A film (képre kattintva bemutatót láthatod!):




















2. Újhold - New Moon

A könyv: "Bella mer szeretni. Az élete árán is. Edward Cullen titkokkal terhes hosszú élete során először igazán boldog végre. És ekkor kezdődnek csak az igazi bajok. Egyetlen ostoba pillanat végzetes következményekkel jár. Edward maga mögött hagy mindent, Bella pedig majdnem belehal a veszteségbe. S miközben hátborzongató halálesetek tartják izgalomban Forks városát, különös árnyak kószálnak a rezervátum körüli erdőkben, Bellát pedig egy furcsa hang bűvöli egyre hajmeresztőbb őrültségekbe. A földgolyó túloldalán Edward végzetes lépésre készül, de ezzel csak még nagyobb veszélybe sodorja valamennyiüket... Hát mégis rémálommá válhat ez a szerelem? Elfogyhat, mint a Hold?" (Forrás: http://www.libri.hu/konyv/new-moon-ujhold-1.html)

A film (képre kattintva bemutatót láthatod):





















3. Napfogyatkozás - Eclipse

A könyv: "Őrizd a percet! Mert ami eljön, az el is múlik, ezt a halandók tudják csak igazán. Elmúlt az alkonyat, elmúlt az újhold. De eltűnhet-e a Nap az életedből? Elzárhat-e melegétől a hűvös Hold, amely minden álmod és vágyad tudója? Jacob napsugaras mosolya, vagy Edward holdfényragyogása? Bella mindent elveszíthet: barátot, szerelmet. Két tűz közé kerül. Körülötte felizzik az ősi gyűlölet, miközben régi vérszomjas ellensége még mindig rá vadászik. Ismét választania kell élet és halál között... A nagy kérdés: mit érdemes túlélni? A Twilight saga folytatódik... A Hold megbűvöl. A Nap talán sosem hűl ki. Merj álmodozni! Az álmok nem fogynak el..." (Forrás:http://www.libri.hu/konyv/eclipse-napfogyatkozas.html)

4. Breaking Down (Rombolás??)

"To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her imminent choice to either join the dark but seductive world of immortals or pursue a fully human life has become the thread from which the fate of two tribes hangs. Now that Bella has made her decision, a startling chain of unprecedented events is about to unfold with potentially devastating and unfathomable consequences. Just when the frayed strands of Bella's life - first discovered in TWILIGHT, then scattered and torn in NEW MOON and ECLIPSE - seem ready to heal and knit together, could they be destroyed...forever?"
(Szabad (!!) fordítás: "Visszavonhatatlanul szerelmesnek lenni egy vámpírba fantasztikussá és fokozatosan rémálommá szövi Bella Swan világát. Edward Cullen iránti intenzív szenvedélye , másrészt Jacob Blackkel, a vérfarkassal való mély kapcsolata irányítja a lányt, túlélte a viharos csábítások, veszteségek és az ultimátumok kinyilatkoztatásának elérése érdekében vívott küzdelmek évét. Közelgő választása - a sötét ámde csábító halhatatlan világhoz való csatlakozás vagy teljes emberi élet élése - fonállá válik, amelytől a két törzs sorsa függ. Bella most meghozza döntését, példátlan események,
lehetséges pusztulások és beláthatatlan következmények meglepő láncolata tárul fel. Amikor épp elkoptak Bella életének partjai - először felfedeztük a Twilightban, aztán szétszakadt és megsirattuk a New Moon- ban és az Eclipse-ben - úgy látszik kész a gyógyulásra és összekapcsolódásra, el lehet őket pusztítani.. örökre?"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ideírhatod véleményedet a látottakról!